Leuk dat gepersonaliseerde briefpapier en visitekaartjes! Maar klopt het ook?

Om de look van een bedrijf helemaal compleet te maken mag het uiteraard niet ontbreken: dat mooie briefpapier, herkenbare visitekaartjes of designer enveloppen met het logo en de details van jouw bedrijf op. Echter, het is aangeraden om na te gaan of deze producten up-to-date zijn aan het WVV vooraleer ze op automatische piloot bij te bestellen.

Het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen bracht enkele belangrijke wijzigingen in het vennootschapslandschap. Één van de meest opvallende wijzingen was een reductie van het aantal vennootschapsvormen van 15 naar 6, waarvan drie met beperkte aansprakelijkheid (NV, BV en CV) en drie met onbeperkte aansprakelijkheid (maatschap, VOF en CommV).

De wijzigingen aan de benaming van de vennootschapsvormen zijn finaal en automatisch in werking getreden. M.a.w. zelfs indien u nog geen statutenwijziging hebt doorgevoerd, zal u toch al “BV” moeten gebruiken in plaats van “BVBA”. Enkele andere voorbeelden zijn:

– “CVBA” wordt “CV”

– “V.O.F.” wordt “VOF”

– “Comm. V.” wordt “CommV”

Voer deze wijzigingen dus zeker voor op al uw kantoordocumenten!

Wat de afschaffing van bepaalde vennootschapstypes betreft geldt een andere regeling. Heb je je vennootschap nog niet (statutair) omgevormd vóór 1 januari 2024? Dan doet de wetgever dit voor jou en krijg je van rechtswege de dichtst aanleunende rechtsvorm. Zo zullen op alle Comm.VA’s de regels van de NV met enige bestuurder van toepassing zijn.

Een laatste extra tip die we graag nog meegeven: onder het WVV bestaat er niet langer zoiets als een “zaakvoerder”. De correcte term is in dit geval “bestuurder”. Ook hier opletten geblazen!